суботу, 25 липня 2015 р.

Максим Залізняк (схема)

Певно, ви вже помітили, що образ козака — це якийсь мій особистий фетиш:) Так і є! Зачаровують мене зображення цих мужніх, сильних, впевнених і безперечно вродливих чоловіків. І поки я лікую свій вказівний палець і не можу вишивати, залишається робити схеми.
Фрагмент схеми "Максим Залізняк"
(від Кульбабки)
Цього разу мені трапився Максим Залізняк у виконанні Юрія Журавля. Юрій має свій впізнаваний творчий почерк, та перевести подібний портрет у схему — задача не з простих. Я вже робила кілька спроб раніше, та вчора, видно, осяяло натхнення і щось ніби вдалося!
Але спершу про Максима. Чому він?
Максим Залізняк
(художник Юрій Журавель)
По-перше, тому, що це просто гарний портрет, такий, як я люблю, типаж. По-друге, те інформаційне поле, в якому ми всі зараз перебуваємо, накладає свій відбиток на психіку. І підсвідомо хочеться створити для себе захисну ауру, де ніщо погане не дістане ані тебе, ані твоїх близьких. Вишиваючи (малюючи) козака, я створюю таку ауру. Не дарма кажуть, що й добро мусить бути з кулаками, отже воїн-козак сьогодні — це не тільки історичний образ, а й нагадування нам про власний резерв сили. По-третє, Максим Залізняк сам по собі дуже цікава історична постать. Звісно, зазираючи в минуле, слід зважувати на тодішній політичний контекст і стан суспільства та робити висновки для сьогодення, відповідно до нинішньої ситуації. Ще раз зауважу, я не ідеалізую нікого і не закликаю до сліпого поклоніння героям минулого. Але завжди варто пам’ятати, що ми маємо достатньо сили для опору несправедливості. А зараз навіть — і більше можливостей, ніж колись, у часи Максима Залізняка. Четверта причина — Тарас Шевченко і його "Гайдамаки", а також пісня "Літа орел" на слова нашого класика у виконанні Василя Жданкіна (обожнюю його спів!)
Як бачите, я мала достатньо мотивів, щоб узятись за цю схему. Та була ще й п’ята причина! Сама по собі непроста задача. Сіра канва, сірі відтінки кольору, доволі специфічний графічний малюнок, який перекласти у хрестики — хто зна як? Отже, маю таку схему! І була би щаслива, якби знайшлась майстриня (чи майстер), готова зробити пробний відшив.
Схема в палітрі DMC (11 чистих відтінків, без блендів), напівхрест, хрест, зручний бек в одну і дві нитки. Розмір зображення у хрестиках: 98х123. Канва сіра.

Максим Залізняк (схема Кульбабки)

Логічною крапкою в цьому дописі має бути пісня. Отже, "Літа орел"!

2 коментарі:

  1. Ух ти замахнулась!)))) Але воно того варте! Дуже офігенна тема ця - Залізняк. Була на минулих вихідних біля його пам"ятника у Медведівці))) Бажаю гарного відшиву (комусь)!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, Наталко! в мене у самої руки чухаються, але я розумію, що не встигну вишити все, що мені хочеться)) А тут мені треба зрозуміти, як воно у відшиві виходить:)

      Видалити