неділю, 2 серпня 2015 р.

"Натурниця" за мотивами акварелі Шевченка (схема)

Колись, як раз до 195-річного ювілею Тараса Шевченка, я відкрила його для себе як художника. Не знаю, чому це відкриття сталось так пізно. Тобто я знала, що "він ще й малював", але що і як, і скільки — було до відносно недавнього часу мені загадкою.
Серед багатьох робіт, які я полюбила, чи не найбільше запала мені в душу "Натурниця" ("Одаліска"). Невеличка акварель (16,3 х 20,5 см) створена Шевченком у 1840 році. Дослідники Тарасової спадщини зазначають, що в ній учень Брюллова перевершив свого вчителя. Я охоче вірю дослідникам:) Та, як і більшість з нас, сприймаю мистецтво інтуітивно, на рівні: резонує — не резонує. Ось і ця картина давно не лишає мене байдужою. Вигин спини, складки тканин, зім’ята спідниця, ступні, що видно з-під неї... Скільки дивлюсь — стільки милуюсь.
Натурниця (Одаліска)
 Художник Тарас Шевченко. 1840 р.
Цікаво, що два роки тому, коли я тільки починала вишивати і, звісно ж, зацікавилась схемами, то саме "Натурниця" трапилась мені під руку для тодішніх експериментів з прогонами (як добре, що на той момент у мене вистачило ґлузду облишити цю невдячну справу!)
Та здобувши трохи досвіду у вишивці і почавши опановувати CrossStitch вже як слід, я не могла не повернутись до улюбленої картини улюбленого класика. Одразу зазначу, я не ставила за мету 100-відсоткове наслідування оригіналу. По-перше, всі репродукції, що трапляються в інтернеті, дещо відрізняються одна від одної по кольорах. По-друге, я свідомо обмежила себе у розмірі і максимально — в палітрі. По-третє, я не бачу сенсу вишивці бути копією мальованого прототипу. Все ж таки живопис має значно більше можливостей для передачі об’єму, кольору, світла і тіні, ніж вишивка. Можна йти шляхом прогону, навіть такого якісного, як у фірми ЭСТЭ, та мені це не цікаво. Я малювала і добирала палітру вручну.
Процес створення схеми
Визнаю, ця схема далась мені нелегко. Мій пошук кінцевого результату можна бачити на гіфці. У підсумку розмір зображення 120х95 хрестиків (в сантиметрах — за розміром близько до оригіналу), 52 відтінки DMC (у тому числі 8 блендів), 8 кольорів бекстітча. Напівхреста у схемі нема. Ну, і без критики моєї наставниці в процесі створення схеми теж не обійшлося:) Тож мені ще вчитися і вчитися!
Натурниця, схема від Кульбабки
І ось я наблизилась до того моменту, коли чітко усвідомлюю, що мені не вистачить рук і часу вишити все, що хотілося б. Тому якщо серед вас є ті, хто так само любить цю картину і хотів би мати вишивку за її мотивами, буду рада віддати схему на перший відшив:)
А наостанок покажу два відео, які колись ми з братом змонтували для шкільного заходу, саме з нагоди 195-річчя Шевченка. У першому — звучить одна з найулюбленіших пісень "Кому вниз" на слова Кобзаря і показані деякі роботи Шевченка-художника. А друге — нарізка з різних фільмів, відеоілюстрація пісні "Б’ють пороги" у виконанні неперевершеного Василя Жданкіна. Приємного перегляду!

15 коментарів:

  1. Сашуль, я в захваті, правда! Це ж скільки потрібно над цим працювати! Знаєш, подумала, може на відшив узяти, а потім зрозуміла, що це величезна відповідальність і передумала)) Але, блін, так круто, що ти займаєшся такою справою, виводиш "в люди" саме наше рідне, українське! Молодчинка! Удачі тобі і натхнення у цьому ділі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталко, та чого ти прям так злякалась відповідальності:)) Сама по собі схема не складна: вся хрестиком у дві нитки. Беку багацько і він різнокольоровий. Та ніяких особливих труднощів не повинно бути. Тож якщо подобається — залюбки дам на відшив, ти подумай ;) Я точно всього не вишию, що хочеться, що припасено і що сама зроблю)))
      І дякую на доброму слові!

      Видалити
    2. Знаєш, боюсь, бо по-перше, це час, тобто, я буду намагатись поскоріш відшити, аби показати результат, це трохи сковує, якщо чесно)))Колись брат попросив пожежну машину вишить, то, чи я так перейнялась, чи кількість часу була замала, що під кінець мене аж тіпать почало. По-друге, якість. Десь там не так прошила, десь промахнулась хрестиком, одинарний не тим кольором вишила, десь ще щось.... А, по-третє, беки. Гірше атомної війни))) Ти ж знаєш, як я їх "люблю". Хоча, дуже гарний досвід би вийшов "на замовлення" вишить щось. Слухай, а які умови? Ну, тобто час, матеріали? Можливо і піду на авантюрку)))

      Видалити
    3. в часі не обмежую, за одинарні хрестики не лютую (якщо десь некритична помилка, ясно, шо на тілі зелений хрестик - то паліво)))) єдина умова - нитки DMC

      Видалити
    4. То зрозуміло, що на жовтому зелений хрестик ну ніяк не покатить))) Дивись, тобто, ти мені безкоштовно даєш схему, тканина і нитки мої, вірно? ПО звітиках як, у себе в блозі?

      Видалити
    5. Так, абсолютно вірно: моя схема — твої матеріали. Звітувати можеш у себе в блозі:)

      Видалити
  2. Ой, підбиваєш мене, Сашуль, на авантюрку, блін))) Слухай, а можеш мені на пошту кинути ключик, я порахую хоч приблизно скільки мені це коштуватиме і тоді вже точно скажу, добре? talyaxa@gmail.com

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ок, трошки згодом скину ключ. Зараз на прогулянку йду:)

      Видалити
  3. І да, щодо малювання Шевченка)) Колись у селі надибала книжку "Тарасові світанки", яку написала, чи то внучка, чи то правнучка Тарасової сестри Катерини. То ось з цієї книги я теж винесла відкриття про те, що Шевченко був неабияким художником, і, власне, це було першочерговим, ніж написання віршів!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я закохана в його пейзажі, наприклад, вони ніби такі прості і лаконічні, а такі точні... Та і людське тіло у багатьох роботах вражає. Все хочу у Києві до музея піти.

      Видалити
    2. ТО приїжджай, я тобі кУмпанію можу скласти!))

      Видалити
  4. Неймовiрно кропiтка робота! Чудово вийшло))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, дуже кортить подивитись, як же ж воно в нитках буде! Тепер розумію розробників схем у цьому плані))))

      Видалити
  5. складна робота!!! з задоволенням подивлюсь на відшив! а які розміри?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 120х95 хрестиків, на 16 Аїді — 18.8 х 14.8 см. В принципі, невеличка.

      Видалити