понеділок, 10 серпня 2015 р.

Характерник (схема)

Вітаю, друзі! Щось таке зі мною коїться, не можу зупинитись. Знову намалювала козака.
Фрагмент схеми

Тобто не я намалювала, а Олексій Бондаренко. Я ж спробувала зробити з малюнку схему. Це вже друга схема в такій тематиці. Перша була за мотивами роботи Юрія Журавля — Максим Залізняк, якого, до речі, уже відшивають;)
Малюнок Олексія Бондаренка
Ну, що можна сказати про характерників. Ця тема мене страшенно інтригує. Мужні і мудрі воїни, яким відкриті таємні знання, що їх і кулі не беруть, а ворога, при одній лише згадці про них, починає колотити паніка. Розказують, що характерники вміли перетворюватись на тварин, бути невидимими, гоїти будь-які рани. Найвідомішим серед них називають козака Мамая — узагальнений ідеалізований образ козака-мандрівника, воїна і філософа. Та і серед реальних історичних постатей траплялись ці дивовижні чаклуни. Наприклад, Дмитро Байда-Вишневецький, ідейний батько Запорозької Січі. Іван Сірко, чию руку після його смерті козаки брали з собою у походи, і ніби вона наганяла на ворога лютий страх. Іван Богун, який виступив рішуче проти курсу Хмельницького на союз із Москвою. І багато інших...
Тож переглядаючи збережені картинки і підшукуючи, з чого б зробити чергову схему, я натрапила на цей чудовий малюнок. Вагалась недовго. І ось маю такий результат.
Процес створення схеми "Характерник"
Характерник (схема Кульбабки)
Як і "Максим Залізняк", "Характерник" має вишиватись на сірій основі. У схемі багато беку, в тому числі, дрібного. Тож в ідеалі, має бути рівномірка. Але така, яка б відповідала 14 каунту Аїди. Справа в тому, що у схемі присутній напівхрестик у дві нитки. На 16-й Аїді чи 32-й Мурано він доволі щільно лягатиме. А хочеться, щоб фон трохи просвічував. І контраст з хрестиком був більший. Розмір схеми у хрестиках: 146 х 174. Але багато напівхреста, та і не повний зашив, тому, сподіваюсь, вишиватиметься швидко (авжеж, для тих, хто спокійно ставиться до бека:))
О! Здається, я збагнула, чому мене так тягне вишивати і малювати козаків! Я ж з Запоріжжя! Енергетика Хортиці дається взнаки. Щоб налаштуватись на містичний лад і глибше поринути в тему, пропоную переглянути випуск програми "Легенди Запоріжжя", присвячений характерництву. А потім — послухати одну з моїх улюблених пісень запорізького етно-хоп гурту "Крапка", про кого, як ви думаєте?:)

 

5 коментарів:

  1. Дуже цікаво! Дякую! Про характерників стала дізнаватись лише цього року. і не залишилась байдужою, їх ореол таємничості та надзвичайної сили все більше притягує.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мужність і містика завжди приваблюють. А це — наша, рідна містика!

      Видалити
  2. а чому під малюнком підпис Юрія Журавля,якщо малював Олексій Бондаренко?

    ВідповістиВидалити
  3. Як купити схему? Напишіть на tanysik_26@mail15.com

    ВідповістиВидалити