вівторок, 4 листопада 2014 р.

Мрії про Барселону

Чимало вишивальних сюжетів присвячено різним країнам, визначним містам і пам’яткам. Лідерами у списку таких міст, напевно, будуть Париж, Лондон і Венеція. Можна обрати на будь-який смак і будь-якої складності набори з Ейфелевою вежею, Біг Беном чи червоними телефонними будками і впізнаваними мальовничими каналами.

Але існують міста, несправедливо ображені недостатньою увагою з боку дизайнерів вишивальних схем. І зараз я маю на увазі, зокрема, Барселону. Справа в тому, що свого часу мені пощастило відвідати це чарівне місто, і я буквально в нього закохалась. Архітектура Антоніо Ґауді — це музика і поезія форм, політ фантазії і справжня магія. Але, на жаль, все це залишається поза вишивкою. Те, що мені вдалося знайти, не відповідає моїм, звісно ж, суб’єктивним уявленням про цю магію.
Ось, скажімо, Sagrada Familia, який ще й досі добудовується. Те, яке враження він справляє наживо, ясна річ, не порівняти з фото.






Але знайдені розробки схем мене особисто взагалі не вразили. Судіть самі.
Риолис (Россия)
журнал "Чудесные мгновения"
Marie Coeur
Anchor PCE0809
В цьому переліку, в принципі, лише Anchor викликає якісь почуття і інтерес це вишити.
Є ще схема Марії Діаз, Мені подобається її кольорова гама і композиція, але засмучує брудна зелень. Ну, і все одно це щось не те. Суб’єктивно, авжеж.
Maria Diaz
Про розробку DMC взагалі мовчу, в ній ані польоту, ані магії. 
Casa Batlló від  DMC
Існує ще розробка ХАЄДа, але це ХАЄД, і цим все сказано. Величезні розміри і відвертий мене не надихають. Хоча картинка казкова. Але ж це тільки картинка, і навіть не схема.
HAED, Dreams of Gaudi
Правда, знайшла ось таку милу маленьку мультяшну Барселону від Jody Rice. Така вишивка чудово могла би прикрасити яку-небудь сумочку.

Pretty Little Barcelona (Satsuma Street Designs)
В цій останній розробці, окрім Собора Святого Сімейства, представлені ще такі пам’ятки Барселони як Тріумфальна Арка, телекомунікаційна вежа Калатрави, пам’ятник Колумбу, мозаїка з парку Гуеля, вежа Аґбар, Національний палац, риба від Френка Гері і Собор святої Євлалії. Між іншим, в серії подібних дизайнів від Джоді Райс є Париж, Амстердам, Сідней і багато інших міст. Відверто кажучи, всі вони чимось припали мені до смаку. Ідея об’єднати архітектурні символи міста в одному дизайні не нова, згадаймо ту ж саму Тею Гувернер. Але на відміну, від її монументальних в буквальному сенсі полотен, ці невеличкі вишивки мають бути чудовим відпочинком. 
Але я ще чекатиму і шукатиму свій дизайн моєї коханої Барселони. Як побачите десь — маякніть мені:) 

Лінії (з циклу "Барселона. Нариси")

Губились у часі, в його незбагненних тунелях,
Лишали у всесвіті ледве помітні сліди,
І десь перетнулися простори і паралелі —
Химерно і криво, мов лінії Ґауді.
Злилися у примі розділені доти октави —
Такий несподіваний, трохи сумний унісон.
Поранені вістрями веретена Калатрави,
Бентежно пірнули у зачарований сон.
Хапаєм повітря, якого завжди бракувало,
Судомно, мов риби, що раптом стрибнули з води.
Чи стрітимось ще на перетині діагоналей,
Чи пройдемо знову стежинами Ґауді?

(Олександра Сергієнко, 2012)






2 коментарі:

  1. Мені здається, у Майкла Пауелла має вийти гарна схема. Кажуть, що він працює над її розробкою

    ВідповістиВидалити