вівторок, 15 березня 2016 р.

Гетьман обох боків Дніпра (схема)

Український шляхтич, герой-коханець, освічений і талановитий політик, сміливий воїн і неперевершений дипломат, щедрий меценат і гетьман, що зміг об'єднати Україну. Здогадались, про кого йдеться?
Іван Мазепа — одна з найцікавіших постатей нашої історії, з ім'ям якої пов'язано безліч міфів, вигадок, стереотипів і таємниць. Мій дідусь, мир його душі, не тримав вдома 10-гривневих купюр, бо на них зображено "того зрадника". І в моїй незайманій дитячій свідомості ім'я Мазепи надовго злилось з поняттям зради. Хоча, звісно, ніхто мені нічого тоді не пояснював. Уже в школі я дізналась, що Іван Мазепа був непересічною людиною, здобув ґрунтовну освіту, в тому числі у Європі, вільно володів 8-ма мовами, був блискучим оратором і вмів навернути співрозмовника на свій бік. Що час його гетьманування, а це 22 роки, дослідники пізніше назвуть "другою золотою добою українського мистецтва". І — найголовніше — те, що це не Мазепа зрадив Петра І, а саме московський цар порушив попередні домовленості, не лише посягнувши на гарантовані права та вольності Війська Запорозького, а й кинувши Мазепу напризволяще, не надавши жодного підкріплення, коли війська короля Карла ХІІ вже зайшли на територію України. Тож дійсно, поруч з іменем українського гетьмана назавжди закарбувалось слово "зрада". Тільки от важливо уточнити, що в надзвичайно складній політичній обстановці, балансуючи між двох імперій, Мазепа як раз не зрадив власним уявленням про майбутню долю своєї держави, яку він хотів бачити самостійною і соборною. 
Московський цар зробив усе, щоб викоренити з українського люду пошану до Мазепи і залякати народ, влаштувавши криваві розправи в Батурині (тодішня столиця Гетьманщини) та інших містах і піддавши колишнього гетьмана потрійній анафемі. І довго ще потому словом "мазепинці" російська (а пізніше радянська) пропаганда зневажливо називала не лише прихильників Івана Мазепи, а й взагалі тих, хто був не надто лояльний до режиму і боровся за незалежність української держави. Згодом це ім'я витіснили з ужитку "петлюрівці" і "бандерівці". Проте сьогодні, коли ми маємо знову і знову виборювати своє право на незалежність і захищати цілісність України, погодьтесь, слово "мазепинство" як раз набуває позитивного сенсу.
Тож, як ви розумієте, коли в мене запитали, чи не зроблю я схему за ілюстрацією Юрка Журавля, на якій зображено Івана Мазепу, вибору в мене не було:) Звісно ж, зроблю! І зробила. 
Робота Юрка Журавля
Спершу думала, що мій Мазепа буде, як і Максим Залізняк, в холодній сірій гамі. Але перемогла тепла сепія. Процес схемотворчості був надзвичайно цікавим, бо я старалась передати хрестиками-напівхрестиками "пухнастість" коміра і шапки. Для цього, окрім рясного беку, довелось використати напівхрестики, що нахилені в різні боки. 
Процес схемотворчості
Отже, розмір схеми 88 х 120 хрестиків, 9 кольорів DMC, хрест, напівхрест (в обох напрямках), бекстіч. Канва має бути кремова, 14 (16) каунт (не дрібніше, щоб стібки не лягали надто щільно).
Іван Мазепа, схема від Кульбабки
Кому подобається схема і хто хоче вишити нашого легендарного гетьмана, пишіть мені:) А хто хоче освіжити шкільні знання про Івана Мазепу і при цьому витратити не більше 15 хвилин часу, раджу книжечку від руху "Не будь байдужим", яку у відсканованому вигляді можна тут завантажити і прочитати (мені, як "історичному чайнику" було корисно, наприклад:))
А ще з численних портретів Мазепи мені дуже подобається ось цей, роботи Осипа Куриласа (того самого, за яким я вже зробила свого Тараса Шевченка). Поділюсь цією красою, хоча, звісно, сьогодні дослідники сперечаються, наскільки достовірно різні художники зображували зовнішність гетьмана.
Іван Мазепа, робота Осипа Куриласа

4 коментарі:

  1. дуже гарно написано! від себе додам, що Мазепа завжди в націй сім'ї був героєм нарівні з Бандерою. Мій батько цікавився історією і дуже багато книг мені пощастило прочитати саме про Мазепу. тому вишивати буду з величезним задоволенням!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. авжеж, я ж кажу, не дивно, що "бандерівці" заступили "мазепинців". Спадковість історична, все закономірно)

      Видалити
  2. Ну його постать завжди була "спірним питанням", в залежності від того, хто "глаголив". Але те, що це була визначна особистість - це факт. Я вважаю, що кожен, кому це питання цікаве, може його дослідити і сам для себе вирішити ким він був.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я дотримуюсь тої думки, що це цілком нормально: переосмислювати історію, змінювати ставлення до особистостей і подій, а також нормально, коли в різних народів різні оцінки одних і тих самих подій та діячів. Просто правильно ти кажеш, треба самим визначатись.
      А так... я навіть і не знаю, чи існує якась людина, яку б всі сприймали однозначно? гм....замислилась.

      Видалити