пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Портрет Тараса Шевченка (схема)

Ой, друзі. Вірите чи ні, а не збиралась малювати я Шевченка. Він сам! Шукала натхнення в гуглі, слухала пісні на його вірші з нагоди чергових річниць народження і смерті, вкотре роздивлялась його акварелі, а також різноманітний арт, присвячений кобзареві. І знову трапився мені цей його портрет, і рука сама потяглась запустити Кросс Стіч.
Портрет Т. Шевченка (художник Осип Курилас)


Я дуже люблю цю роботу Осипа Куриласа, забутого українського художника першої половини ХХ ст. На ній Тарас у своїй славнозвісній шапці і шубі, немов зійшов з фото (того, де він з друзями у Петербурзі).
І що зовсім не характерно для більшості зображень поета — Тарас тут усміхнений, хитруватий навіть якийсь, мружиться від яскравого світла і задивляється у далечінь. До речі, спочатку позаду Шевченка художник зобразив січових стрільців, але пізніше їхні фігури довелось замалювати. Та якщо придивитись, то людські постаті ледь-ледь вгадуються у хмарах на фоні.
Одразу зазначу, я не ставила собі за мету створити копію картини у хрестиках, моя схема — це скоріше варіація на тему. Оригінальна робота лишається для мене недосяжною. А я лише малювала свого Тараса, за мотивами даного портрету. Головне, хотілось, щоб мій Тарас не був суворим чи похмурим. Наскільки в мене він вийшов усміхненим — судити вам.
Тарас Шевченко, схема Кульбабки
Фон вирішила малювати теж у хрестиках. Повністю позбутись бекстітча не вдалося, та його у схемі зовсім небагато: перо і руки. Зате є невелика кількість тричетвертних хрестиків. Розмір схеми у хрестиках: 152 х 197, зашив майже повний, але я залишила ніби "рваний" край у зображення, тому рекомендую для цієї роботи основу світлих відтінків (кремова, біла, світло-блакитна).
Кому сподобалась моя схема і хто хоче вишити цей портрет Шевченка — пишіть мені, буду рада побачити його втіленим у нитках.

5 коментарів:

  1. У тебе він вийшов навіть ще більш усміхненим )) Дуже сподобалась твоя доробка! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, Марійко! Бо я у своїх рідних все розпитую, який у нього вираз обличчя, чи не суворий?:))

      Видалити
  2. шось я таки пропустила цьому житті.... а ти й досі продовдуєш знущатись...
    Добре, то сміхи, а тепер серйозно... ПРОСТО МЕГА КРУТО, Саш!!!!! А за відео з сестрами Телюнюк - окреме дякую, отрмала небувалу насолоду!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Наталко! А сестер Тельнюк я вже ніяк не можу з цією програмою в Запоріжжі дочекатись, уже скоро!!

      Видалити
  3. Доброго дня Олександро, дуже давно хотіла вишити Шевченка, ще з дитинства))), потім якось забулося. І от недавно згадала про свою давню мрію, сьогодні просто випадково попала на ваш сайт, я готова вишити цей дизайн, правда в мене є кілька сюжетів в роботі, але я готова почати ще один. Напишіть мені ваші умови.

    ВідповістиВидалити